Meditatie om je slaapkwaliteit te verbeteren!

meditatie

Gastblog door Yogamat-online.nl

Meditatie voor het verbeteren van je slaapkwaliteit

Slapen: we doen het ongeveer een derde deel van ons leven! Dat is best veel hé? Slaap hebben we nodig om weer te kunnen opladen voor de volgende dag. Het zorgt dat we goed kunnen functioneren, gezond zijn & blijven en ons goed en gelukkig voelen.

Bijna iedereen maakt weleens een periode door waarin het slapen minder goed gaat. Hetzij door niet in slaap te kunnen vallen, hetzij door onrustige nachten waarin je vaak wakker bent en zeer licht slaapt. Wanneer dit een keer voorkomt is dat helemaal niet zo erg. Wordt het structureel dan is het wel een probleem! Gelukkig kan je daar zelf iets aan doen: mediteren!

Waarom helpt mediteren?

Slecht slapen, wakker liggen of onrustige nachten: het komt vaak door teveel stresshormoon in ons lichaam. Dit hormoon wordt aangemaakt door piekeren of een continue gedachtestroom die je nauwelijks kunt stopzetten. Hierdoor wordt ook de aanmaak van melatonine geremd. Dit stofje heeft ons lichaam nodig om in slaap te kunnen vallen. Er is een onbalans in ons lichaam. Vaak als je wakker ligt heb je ook nog de neiging om daar weer over te gaan piekeren. Niet echt helpend!

Meditatie zorgt ervoor dat we grip krijgen op onze gedachtestroom. Dat we er bewust van worden en daarom ook bewust kunnen kiezen die gedachten te negeren. Je leert om in het “nu” te zijn. Bovendien krijg je van mediteren een diepere en rustige ademstroom. Je lichaam komt hierdoor in ontspanning. Hierdoor val je makkelijker in slaap én is je slaap ook dieper en rustiger.

Hoe doe je dat dan, mediteren?

Fijn om te weten dat mediteren je kan helpen om goed te slapen. Maar hoe doe je dat dan?

Mediteren kan op veel verschillende plekken en manieren. Je kan ervoor kiezen om elke dag op een vast moment te gaan mediteren. Dit hoeft niet persé vlak voor het slapen gaan. Een aantal manieren waarop je dit kan doen:

  • Ga naar een meditatiegroep bij jou in de buurt – hier zit je meestal op een meditatiekussen of -bankje of lig je op een yoga mat. De begeleider geeft aan wat je moet doen. Vaak is er achtergrond muziek.
  • Installeer een meditatieapp op je telefoon – je voert je meditatie gewoon thuis uit door de stem van je app te volgen.
  • Zoek een speciale slaapmeditatie op, bijvoorbeeld op YouTube – je ligt al lekker in bed en volgt de meditatie om ontspannen in slaap te kunnen vallen.
  • Ben je al ervaren met meditatie dan kan je een eigen invulling geven aan je meditatiemoment.

Weetje: Mediteren zorgt ervoor dat je meer en meer bewust bent van je lijf en je gedachten. Je hartslag verlaagd. Je ademhaling verdiept. Je gezondheid verbetert. Zo maar een aantal voordelen van mediteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *