Terugdringen hoge kosten ziekteverzuim door burn-out en stress

Een burn-out wens je niemand toe!

Dit geldt zowel voor de werknemer als de werkgever. Het CBS rekent ons voor dat per jaar gemiddeld 13 procent van de werknemers burn-out raakt, met per persoon zo’n 189 dagen verzuim. We weten ook dat hoger opgeleiden vaker burn-out raken (+2%) dan lager of middelbaar opgeleiden en dat een HBO-er van 35 jaar een organisatie alles bij elkaar zo’n € 225,00 per dag kost. De rekensom is snel gemaakt. Heeft uw organisatie 100 hbo’ers in dienst dan zijn de kosten van burn-out ruim 6 ton. Rekent u maar even door voor uw eigen organisatie…

Signalen voor de ‘spaarstand’

Als leidinggevende en collega kun je aan de bel trekken als je merkt dat iemand wel erg veel signalen van stress uitzendt. Juist in de fase van de ‘spaarstand’ lijkt bijna iedereen wel te zien dat er iets misgaat, behalve de betrokkene zelf. Die signalen zijn: een gespannen gezichtsuitdrukking, schrikachtig zijn, er vermoeid uitzien, verminderde scherpte in discussies, meer slordigheidsfoutjes maken, cynisme of zelfs woedeaanvallen, emotionele gevoeligheid, zich afzonderen en contact vermijden. Laat je geen zand in de ogen strooien als je de signalen van een dreigende burn-out bij een ander denkt te herkennen. Juist mensen die heel erg betrokken zijn bij hun werk, de doorzetters met een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn het meest gevoelig voor burn-out én het meest hardnekkig in het ontkennen dat het niet goed met ze gaat. Ga er van uit dat ze het probleem in eerste instantie ontkennen of bagatelliseren. Maar vraag door en maak het ze lastig. Bij oprechte interesse en zorg, kan een uitgestoken hand zomaar worden aangenomen. En kunnen veel problemen (en kosten) voorkomen worden.

Kosten ‘spaarstand’

Nog even rekenen, nu niet aan burn-out, maar aan stress. De ‘spaarstand’ van onze hbo’er veroorzaakt een verminderde concentratie, waardoor er meer foutjes worden gemaakt, die tijd kosten om te corrigeren. De effectiviteit vermindert, de performance blijft achter en de energie om er af en toe een tandje bij te zetten neemt sterk af. Laten we zeggen dat onze medewerker in tijden van stevige stress zo’n 35% minder goed functioneert dan wat je mag verwachten. Als we ‘opbrengst’ van een hbo’er inschatten op het dubbele van de kosten, dan komen de kosten van stress voor onze medewerker uit op bijna € 160,- per dag, per maand zo’n € 3500,-. En dat gedurende máánden!

Wat helpt?

We hebben nu berekend wat burn-out kost en wat stress kost. Coaching kan helpen, op verschillende manieren. Burn-outleertrajecten zijn intensief en langdurig en daarmee niet goedkoop. Reken op zo’n vier tot vijfduizend euro. Als je zo’n traject niet aanbiedt, loop je het risico dat de medewerker weer burn-out raakt óf zichzelf niet meer durft op te rekken. Dat laatst wil je als werkgever ook niet.

Wat nóg beter is…

Is voorkomen. Je medewerkers beschermen tegen te veel stress en werkdruk. Dit kan al op een eenvoudige manier, door de medewerkers een app aan te bieden. Tegen lage kosten kan de medewerker de app Meditatie en Ontspanning gebruiken om stress tegen te gaan. Bijvoorbeeld door een korte meditatie of ademhalingsoefening te doen in de pauze, of een oefening te doen om nek en schouders los te maken. Ook zorgen de oefeningen in deze app voor een goede en ontspannen nachtrust.

Deze app heeft inmiddels tienduizenden downloads in de App Store en Google Play en heeft al vele burn-outklachten verholpen.

Vitale medewerkers=een vitaal bedrijf!

Wil je deze mogelijkheid aanbieden aan je werknemers en jezelf een hoop kosten besparen? Neem dan contact op met de ontwikkelaar van deze app: Sandra Diependaal, info@sandrasana.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *